2 alapszak a kertészettudományok szerelmeseinek

A természet és a növények szeretete egy egész életet meghatározó szenvedély. Ha valaki egyszer megérzi ennek szépségét, akkor bizony nem szabadulhat tőle. Szerencsére azonban nem is kell, hiszen a SZIE Kertészettudományi Karának köszönhetően a hobbidból szakmát is faraghatsz!

A SZIE Kertészettudományi Kar alapköveit 1853-ban Entz Ferenc orvos rakta le, amikor megalapította a jogelődnek számító Haszonkertészképző Gyakorlati Tanintézetet. 1894-ben már Kertészeti Tanintézetként futott, 1939-ben főiskolai jelleget kapott, 1968-ban pedig egyetemmé alakult át.

A SZIE részét képező Kertészettudományi Karon idén 2 alapszakot hirdettünk meg: a kertészmérnöki és a szőlész-borász mérnöki alapszakot. Lássuk ezeket közelebbről!

A kertészmérnöki alapszak nem véletlenül olyan közkedvelt. Az itt végzett kertészmérnökök üzemi léptékű termelési folyamatok irányítását is el tudják látni, létre tudnak hozni önálló kertészeti magángazdaságokat és forgalmazni tudják a különféle kertészeti termékeket is.

Másik nagy kedvenc a szőlész-borász mérnöki alapképzés. A szakon tanulók elsajátítják, hogy kell megszervezni és irányítani a szőlészeti-borászati munkát, illetve azt is megtanulják, hogy lehet létrehozni és üzemeltetni egy borászatot.

Ezeken az alapszakokon végzettek kertészmérnöki, mezőgazdasági biotechnológus, növényorvosi és ökológiai gazdálkodási és mérnöki mesterszakon tanulhatnak tovább a SZIE-n. Szakirányú továbbképzésekben is bővelkedik a Kertészettudományi Kar, lehet itt például borkereskedelem, dísznövényalkalmazási, faiskolai termesztési, gombatermesztési, talajerőgazdálkodási és gyűjteményes kertek kezelése szakokon is bővíteni az ismereteket a mesterképzés után.

A nagy múltú Kertészettudományi Kart olyanoknak ajánljuk, akik érdeklődnek a természet, a növények, a kertészeti folyamatok, a munkaszervezés iránt, és egy igazán szerethető és a jövőben is hasznosítható szakmát szeretnének.