A jövő mezőgazdasága keresi szakembereit

A technológiai újítások a mezőgazdaságra is elképesztő hatást gyakorolnak. A „hétköznapi” felhasználás előtt járva ezen a területen például már jó ideje alkalmaznak önvezető járműveket, ami a mindennapi életünkbe még csak most kezd beszivárogni. Ezek a változások azonban más szakmai tudást igényelnek. Lássuk, milyen utak nyílnak meg azok előtt, akik az agrárium területén szeretnének elhelyezkedni!

A mezőgazdasági szakmák egyre népszerűbbek a fiatalok körében, akik 70%-a úgy tartja, hogy ez egy olyan terület, melyben a jövőben is van perspektíva – tárta fel a helyzetet a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége. Ez azonban úgy tűnik egyelőre kevés, hiszen a jelenleginél tízszer nagyobb munkaerő-állományra lenne szükség.

Míg régen a mezőgazdasági munka kőkemény, fizikai tevékenység volt, addig ma már a gazdák hatalmas mezőgazdasági gépek segítségével, egy gombnyomással irányíthatnak olyan komplex rendszereket, melyek felváltják a kétkezi munkát. Ahhoz azonban, hogy valaki jó szakemberré váljon, a klasszikus mezőgazdasági ismeretek mellett, el kell mélyülnie a gépészet világában is. Ezt teszik a mezőgépészek, akik a legmodernebb csúcstechnológiát hívják segítségül a mindennapjaik során. A mezőgépész az az ember, aki felkészíti a mezőgazdasági gépet, az önjáró és rakodógépeket a munkára, felügyeli azok működését, karbantartja őket és szükség esetén a javítási munkákat is elvégzi.

A mezőgépész hallgatók tanulmányaik befejeztével cégszerű és egyéni gazdaságokban is elhelyezkedhetnek, ráadásul a gépforgalmazók és gépgyártók is tárt karokkal várják a szakembereket. A munkaerőhiány miatt, szakemberek szerint ez egy biztos pálya erős jövedelemmel, mely ugyan még nem egy divatszakma, de rengeteg lehetőséget tartogat.