Ne pánikolj, ha nincs elég pontod!

Az egyetemre bekerülni sok-sok munka és szerencse kérdése, annak sem kell azonban elkeseredni, aki nem éri el a minimum ponthatárt. A felsőoktatási szakképzésnek köszönhetően az egyetem kapui kitárulnak azok előtt is, akik az alap vagy osztatlan képzésre nem nyernek felvételt. Lássuk, mit kell tudni erről!

A felsőoktatási szakképzések jellemzően 2 éves, gyakorlatorientált képzések az egyetem berkein belül. Habár felsőfokú végzettség nem jár a 4 félév végén, de oklevél szerezhető, amivel a továbbtanulást lehet segíteni.

Ez a képzési típus kifejezetten előnyös azok számára, akik kevés felvételi pontot gyűjtöttek össze, de nem szeretnének 1 évet várni a felsőfokú tanulmányok megkezdésével. A képzés ideje alatt a hallgatók részesülnek a diákkedvezményben, ráadásul, ha valaki ugyanazon a képzési területen szeretne továbbmenni, amelyiken a szakképzést csinálta, akkor többletpontokat is beszámítanak majd neki a felvételi során. Nagyon fontos továbbá, hogy egyes esetekben az alapszakos képzés lerövidíthető a szakképzés alatt elvégzett tantárgyak elfogadtatásával.

A Szent István Egyetem is többféle szakon indít felsőoktatási szakképzést. A jelentkezők az alábbi lehetőségek közül választhatnak:

  • Gazdálkodási és menedzsment
  • Kereskedelem és marketing
  • Pénzügy és számvitel
  • Turizmus-vendéglátás
  • Mezőgazdasági

A felsőfokú szakképzést felváltó felsőoktatási szakképzésnek már kizárólag egyetemek és főiskolák adhatnak helyet. Jellemzően nappali és levelezős munkarendben, illetve önköltséges és állami ösztöndíjas formában is indulnak.