Ne stresszelj, ha nem vesznek fel sehova, még mindig ott a pótfelvételi!

Mindenkivel előfordulhat, hogy a dolgok nem úgy sikerülnek, ahogy eltervezte. Az ilyen esetek némelyike visszafordíthatatlan következményekkel jár, szerencsére azonban a felvételi pont nem ebbe a kategóriába tartozik. A pótfelvételi ugyanis egy mentsvár lehet azok számára, akik nem nyertek felvételt a normál eljárás során, vagy utólag gondolták meg magukat, hogy mégis továbbtanulnának.

A miniszteri döntés alapján kiírt pótfelvételin azok vehetnek részt, akik a normál felvételi eljárás során nem kerültek be a megjelölt szakokra, vagy egyáltalán nem is jelentkeztek egyetlen szakra sem. Lényeges tisztázni, hogy a pótfelvételi nem megoldás arra az esetre, ha valakit csupán a harmadik, negyedik, „kevésbé kívánatos” helyre vettek fel, nekik marad a keresztféléves képzés. Jellemzően egyébként a pótfelvételire azok szoktak benevezni, akiket sehova nem vettek fel, esetleg szerettek volna, jelentkezni, de addig vacilláltak, amíg lecsúsztak a határidőről, vagy egyszerűen később találták ki, hogy mégis továbbtanulnának.

A pótfelvételi rendszer nagyban eltér a normál felvételiétől. A közös nevező, hogy a sikeresen teljesítők mindkét esetben szeptemberben kezdhetik meg felsőfokú tanulmányaikat, pótfelvételin azonban csak egyetlen helyre lehet jelentkezni. Itt már nincsenek állami ösztöndíjas helyek, csak önköltségesek, a ponthatárok megállapításának ideje pedig miniszteri döntéstől függ (valamikor augusztus folyamán).

Nincs tehát más dolgod, mint végigböngészni a pótfelvételire kiírt szakok listáját –ha már felkerült a felvi.hu oldalára-, kiválasztani a legszimpatikusabbakat, kiszámolni a pontjaidat, latolgatni az esélyeidet, és megjelölni a felvételi lapon a tuti befutót. Ha megvan a kiszemelt szak és a követelmények, illetve a kért dokumentumok listája, akkor az e-felvételi rendszerébe kell feltöltened ezeket, illetve, a hitelesítő lapot eljuttatnod az Oktatási Hivatalba.

A legfontosabb, hogy légy reális, és ügyelj a határidőkre! Sok sikert kívánunk a pótfelvételidhez!