Tényleg levelezőn tanulnál?

A levelező képzésről sokféle tévhit kering vagy épp az őszinteséget nélkülöző félinformációk. Mi az igazság, melyek pontosan a levelező képzés előnyei és hátrányai?

A statisztikák szerint a levelezőre járók többsége dolgozó ember, így sok esetben ez a döntés a képzési rendet illetően nem egészen „önkéntes”. A kisebb hányadba tartoznak azok, akik más, személyes okból – pl. félbehagyott nappali tanulmányok, önálló kutatás, nagy távolság – miatt voksolnak erre. Nézzük meg részleteiben, mik az előnyök és a hátrányok!

  1. Idő. A hétvégi és/vagy a tömbösített órák lehetővé teszik, hogy a fennmaradó időben saját döntésed (munkaadód…) szerint tevékenykedj. Ez a szabadság jó lehet arra, hogy pénzt keress, a kutatásodnak hódolj vagy megálmodd a jövődet. Ugyanakkor, itt nem lesz lehetőség kiscsoportos, hónapokon átívelő szemináriumokon részt venni, amelyek erősebb elmélyülést és csoportmunkát tennének lehetővé.
  1. Önállóság. Az időbeosztásról (az utolsó szabad percekről…) te döntesz. Ez jó lehet, ha egy konkrét cél hajt, de ha hajlamos vagy mindent az utolsó pillanatra hagyni vagy a munkahelyed egy versenyistálló, ahol tegnapra is adnak határidőt, könnyen pórul járhatsz. Ugyanakkor, ez a jellegű szabadság elérhetetlen nappali tagozaton.
  1. Távolság. A lakóhelyedtől távolabbi intézményt is választhatsz, hiszen csak a konzultációkra kell bejárnod. Ez év közben komoly segítség és nagyban hozzájárulhat a spórolási céljaidhoz is. De érdemes átgondolni már most, hogy hogyan tudod megoldani, ha valami sürgősen kell (pl. laborból, tanártól, helyi könyvtárból). Ez különösen igaz a vizsgaidőszakra, amikor heti szinten akár kétszer, háromszor is meg kell jelenni. Tehát, jó dolog, ha csak ritkán kell bemenni, de érdemes átgondolni a vészforgatókönyveket is.

S végezetül egy tévhit: sokszor felmerül, hogy a levelező képzés kevésbé értékes végzettséget ad, mint a nappali. Csakhogy ezt már az oktatók is cáfolják, a munkaadókban pedig fel se merül ez a téma. Mindkét tagozaton értékes emberek vannak, különböző előnyökkel. A levelezősök általában a céltudatosságukkal és az élettapasztalatukkal tűnnek ki, amely nemcsak az egyetemen, de később a munkahelyen is különlegessé teszi őket.

Te mit gondolsz, melyek a levelező képzés előnyei és hátrányai?