Egyetemi kisokos

Egyetemre járni nagy kaland, elsőre azonban rémisztőnek tűnhet a sok újdonság nagy dózisban. Mai bejegyzésünkben összeszedtük a legfontosabb kifejezéseket, amikkel már az első napokban találkozni fogsz.

Beadandó
A középiskolában házi dolgozatként emlegetett írás, amit egy bizonyos témában kell elkészítened és általában online „benyújtanod” a megadott határidőre.

Kollokvium
A kollokvium egy olyan összefoglaló vizsga, ami egy vagy a több félév anyagát sűríti. Ez elég rémisztőnek tűnik, de nagyon jól rendszerezi a tudást.

Kredit
A tanulmányi munka mértékegysége a kredit. A tantárgyak sikeres teljesítéséért krediteket kapsz. Ezeket kell gyűjtened az évek során.

Neptun
Egy online rendszer, ahol a jegyeidet, eredményeidet vezetik. Itt tudod felvenni-leadni a megfelelő időszakban a tantárgyakat is.

Plágium
Az egyetemi tanulmányok során ez az egyik legfőbb bűn, amit elkövethetsz. Ha hivatkozás nélkül idézel másokat, „használod” a gondolataikat, akkor bizony megütheted a bokádat. Habár a hivatkozások összeszedése elég macerás, de megkerülhetetlen.

Szeminárium
Az órák egy típusát jelöli, amikor kisebb létszámú csoportban mélyedtek el egy-egy tantárgyban. A legjobb, hogy ezek az órák a kis létszám miatt sokkal interaktívabbak lehetnek, mint egy előadás.

Konzulens
A konzulens szakmai támogatást nyújt, amikor szakdolgozatot írsz. Tudásával és tanácsaival segít abban, hogy minél alaposabban körüljárhasd a témádat.

TO
A TO a tanulmányi osztály rövidítése. Itt kell intézned a tanulmányokkal kapcsolatos ügyeket, a diákigazolványt, és itt tudnak majd segíteni, ha bármi kérdésed felmerülne az adminisztrációval kapcsolatban.

Szorgalmi időszak
Az egyetemi félév két részre oszlik: van a szorgalmi időszak, amikor órákra jársz, néha ZH-zol és a vizsgaidőszak, amikor szóbeli és írásbeli vizsgákon adsz számot a tudásodról.

ZH
Zárthelyi dolgozat rövidítése. Egy évközi számonkérés, ami egy kis tanulásra motiválja a hallgatókat.