7 dolog, amitől hatékony lesz a csapatmunka

Az egyetem igen sok mindenre megtanít, többek között arra is, hogy miként lehet csapatban dolgozni. Mai bejegyzésünkben adunk néhány tippet, hogy mire érdemes figyelni, amikor egy projekt erejéig összehoz a sors a melletted ülővel.

Iskolai keretek között igazi, hosszabb távú csapatmunkával először az egyetemen találkoztam, amikor több csoporttársammal azt a feladatot kaptuk, hogy egy fiktív cég számára dolgozzunk ki egy karácsonyi kampányt, és ezt prezentáljuk. Elképesztően izgatott volt mindannyiunk, hogy végre egy szakmai téma okán dughatjuk össze a fejünket, és nem arról kell döntenünk, hogy hova menjünk bulizni a hétvégén. Már a csapatmunka legelején körvonalazódott azonban, hogy ez nem lesz egy sétagalopp. Hiába buzognak bennünk a világmegváltó ötletek, a végén egy produktumot kell letennünk az asztalra. Úgy viszont nehéz, hogy a csapatmegbeszélésekről mindig késik 1-2 ember (vagy el se jönnek), amit megígérnek, azt nem csinálják meg, a végén pedig, még a prezentáció napján „le is betegszenek”.

Összegyűjtöttünk nektek néhány tippet, hogy miként kerülhetők el a kellemetlen helyzetek.

Tisztázzátok, hogy ki mihez ért!

Óriási segítség lehet, ha már a legelején feltérképezitek, hogy kinek mi az erőssége. Van, aki jobban ír, van, akinek a beszéd könnyebb, van, aki a számokkal van jóban, de van olyan is, aki a kreatív szárnyalást szereti. Ezzel nemcsak egymást ismerhetitek meg kicsit, de később, a feladatok kiosztásánál is jelentősége lesz.

Alkossatok szabályokat!

Persze, ez csak néhány hétre, hónapra szóló kooperáció, mégis nem árt, ha lefektetitek, hogy milyen gyakran ültök össze közösen gondolkodni, inkább személyesen találkoztok vagy online beszéltek stb. Azt sem árt tisztázni, hogy milyen szankciókkal jár, ha valaki az „együttműködésetekből” egyszerűen csak kiszáll.

Beszéljetek!

Mint oly sok munkaforma esetén, a csapatmunkánál is a leggyakrabban a kommunikáció okoz gondot. Merj bátran kérdezni, ha pedig észrevételed van, oszd meg másokkal. Így tudtok ugyanis előre haladni és közösen valami nagyszerűt létrehozni.

Használjatok projektmenedzsment szoftvereket

Végeláthatatlan a sora azoknak a szoftvereknek, amik segíthetnek megszervezni a csapat közös munkáját, és a legjobb, hogy ezek közül nagyon sok ingyenes verzióban is elérhető. Az Asana és a Trello a munka megszervezésében nyújt segítséget, a Dropbox és a Google Drive a fájlmegosztást könnyíti meg, a Slackpedig a kommunikációt. Érdemes kipróbálni őket!

Válasszatok egy szóvivőt!

Ez általában automatikusan megtörténik az ilyen jellegű csoportoknál, de ha mégsem, akkor érdemes kezdeményezni, hogy legyen egyetlen ember, aki összefogja a csapatot, aki tartja a kapcsolatot a tanárral, aki összeszervezi a találkozókat.

Légy nyitott!

Ez talán a legeslegfontosabb, hiszen pozitív hozzáállás nélkül nem tudsz majd hatékonyan együttdolgozni másokkal. Az egyetemen nagyon sokféle emberrel találkozhatsz, eltérő motivációval, így fontos, hogy tudj nyitott lenni mások gondolataira.

Tiszteld a másikat!

Amellett, hogy betartjátok a szabályokat, bátran kimondjátok az ötleteiteket és nyitottan álltok egymáshoz, legalább annyira fontos az is, hogy tiszteljétek egymást. Ez miből áll? Ne késs el a találkozóról, hallgasd meg, amit a társad mond és végezd el a legjobb tudásod szerint a rád bízott munkát!

A csapatmunka nehéz műfaj, hiszen a gyakorlat az, hogy vannak az aktívak, akik elviszik a meló dandárját, a potyázók meg csak odaállnak a hátsósorba. Érdemes azonban dolgozni rajta, hiszen ha fiatal, innovatív agyak összeteszik azt, amiben igazán jók, abból kizárólag valami szuper dolog jöhet létre.