Így éld túl, ha az ünnepek alatt is készülnöd kell a vizsgákra!

A karácsony az év legszuperebb ünnepe! A felhőtlen boldogságot sajnos beárnyékolhatja, ha közben a vizsgákon kell pörögnöd. Egy kis szervezéssel viszont összehozható a dolog, és úgy élvezheted az ünnepet, hogy közben a megmérettetésekre is felkészülsz.

Ha lehet, ne tegyél vizsgát az ünnepekre

Ez tűnik a legjobb megoldásnak, bár sajnos néha kivitelezhetetlen. Jobb nem kísérteni a sorsot és inkább olyan időpontra tenni a vizsgát – ha lehet -, ami távol esik minden olyan ünneptől, mely gyakorlatilag napokig teljes embert kíván.Jelölj ki napokat a tanulásra!

Ha az előző terv befuccsol, és mégis a két ünnep közé kerül vizsga, esetleg január első hetébe sikerül túl sok mindent besűríteni, akkor sem kell pánikolni, kis odafigyeléssel úrrá lehetsz a helyzeten.

Bevált taktika, ha az ünnepek alatt kijelölsz „tanulós” napokat, amikor koncentráltan foglalkozol a felkészüléssel. Keress erre egy olyan napot, ami viszonylag nyugis, amikor nem nagyon mentek sehova, így nem lesz olyan érzésed, hogy a tanulás miatt maradsz ki valamiből.

És persze mondanom sem kell, hogy a „tanulós” nap nem feltétlenül jelenti azt, hogy fel se állj, egész nap az asztal mellől, sőt, tarts szüneteket bátran, csak arányaiban többet foglalkozz a felkészüléssel.

Keress magadnak egy eldugott helyet!

Ahhoz, hogy a „tanulós” napokat sikeresen tudd abszolválni, elengedhetetlen, hogy keress magadnak egy csendes kis eldugott helyet. Nem, az nem jó, ha a húgod melletted játszik, anyukád a tortához turmixolja a gyümölcsöt, apukád pedig az új hangszóróját próbálgatja.

Vonulj félre egy olyan helyre, ahol magadban lehetsz a gondolataiddal, ha ez a wc, akkor a wc! Hidd el, még jól is fog esni a családi pörgés után egy kis nyugi!

Motiváld magad!

A motiváció minden tanulási folyamatban fontos szerepet tölt be, így ebben az esetben is. Nézz ki a „tanulós” napon egy jó filmet és tűzd ki célul, hogy ha megtanulsz két tételt, akkor megnézheted. Vagy, ha elolvasol még 10 oldalt, akkor megjutalmazhatod magadat egy sétával vagy egy sütivel – kinek mire van jobban szüksége. A lényeg, hogy csempéssz élvezetet is ezeken a kis motiváló faktorokon keresztül a tanulásba.

Ünnepek alatt vizsgára készülni nem a legkellemesebb dolog, de egyáltalán nem lehetetlen normálisan felkészülni. A lényeg, hogy ne az utolsó pillanatra hagyj mindent!