Milyen nyelveken érdemes tanulni?

Egy újabb nyelv megtanulása mindig fejtörést okoz, hiszen, ha valóban szeretnél tudni az adott nyelven, akkor az hosszas, kitartó munkát igényel. Nem csoda, ha sokan már az elején feladják, pláne, ha nem kötelező jelleggel vannak rákényszerítve. Na, de milyen nyelvet válassz, ha nyelvtanulásra adod a fejed?

Arra a kérdésre, hogy mi az a nyelv, amit a legcélszerűbb tanulni, nincs egyértelmű válasz.

Kiindulhatsz abból, hogy melyik nyelvet beszélik a világon a legtöbben. Az 1. helyen a kínai, mandarin nyelv áll, a 2. helyezett az arab, a 3. a hindi, a 4. az angol és az 5. a spanyol. Azonban, ha hamar akarsz sikert, akkor nem igazán praktikus az első három nyelvet választani, hiszen betűik, kiejtésük, nyelvtanuk annyira különbözik az európai nyelvektől, hogy csak nagyon kitartó munka árán lehetsz eredményes. Ha nem kételkedsz a kitartásodban, akkor persze érdemes belevágni, hiszen, például egy kínai tulajdonú cég leányvállalatánál biztosan pozitív benyomást tehetsz az állásinterjún, ha közelebbről ismered a nyelvüket, ezáltal a kultúrát is.

Gondolkozhatsz az ország földrajzi elhelyezkedésén is. A nyugati országrészben kifejezetten érdemes németül tanulni, függetlenül attól, hogy a határ melyik oldalán képzeled el a jövődet. Több területen is hasznosíthatod, ha magyarul és németül is jól beszélsz, például, ha a turzimusban dolgozol, esetleg marketinggel, pénzüggyel foglalkozol.

Ha a mezőgazdaság iránt érdeklődsz, kezdd el az oroszt! Ugyan a 40 pluszos korosztálynak az orosz egyet jelentett a kényszerrel, a mai fiatalokban már nincs meg ez a rossz szájíz. Ha végigfutjuk az álláshirdetéseket, akkor a kereskedelmi és agrár területen nem az angolt preferálják a munkaadók, hanem a szláv nyelveket. Mivel a keleti országokban, volt szovjet utódállamokban sokkal inkább benne maradt a “köztudatban”, például Lengyelországban, Litvániában, Lettországban.

A nyelvtudásod szakmai pályára állításának jó módja, ha idegennyelven kezded el tanulni leendő hivatásodat. A SZIE-n például több szakon is hallgathatod a tantárgyakat angol nyelven, ilyen például vezetés és szervezés, vagy éppen a kertészmérnök alap- és mesterképzés.

Ami talán a legfontosabb, hogy magadban határozd el, miért szeretnél nyelvet tanulni és a cél alapján dönts, így nagyobb az esély a sikerélményre is. Ne feledd, csak az első 3 nyelv nehéz!