Felvételi gyorstalpaló

A felvételi igen bonyolult és összetett folyamat. Sokszor az ember azt sem tudja, hirtelen merre és mit keresgéljen. Mai bejegyzésünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, amire szükséged lehet a finisben!

Az e-felvételi rendszere

A felsőoktatási felvételi az e-felvételi rendszeren keresztül történik, így a Szent István Egyetem képzéseire is itt tudsz jelentkezni. Elsőként a személyes adataidat kell megadnod, ezután kezdheted meg a jelentkezést. Ebben a fázisban a jelentkezés felvétele gomb segítségével tudod hozzáadni azokat az intézményeket és szakokat, amiket szeretnél megjelölni. Összesen 3 helyet jelölhetsz meg, fontos azonban tudni, hogy egy jelentkezésnek számít, ha az intézmény, a kar, a szak és a munkarend is megegyezik, csupán a finanszírozási forma tér el.

A jelentkező eredményei pont alatt a középiskolád adatait, a középiskolás eredményeidet és az érettségi eredményeket kell megadnod. Itt kell rögzítened a többletpontokra való jogosultságaidat is. Ne feledd feltölteni a fentieket igazoló dokumentumokat sem!

Végül az eljárási díj megfizetését kell igazolnod, ellenőrizned a bevitt adatokat és hitelesíteni a jelentkezést.


Pontszámítás

A pontok tanulmányi, érettségi és többletpontokból állnak össze. Maximum 500 pontot szerezhetsz. Ennek egyik módja, hogy az imént felsorolt pontokat összeadod és kijön a végeredmény, a másik pedig, ha megduplázod az érettségi pontokat és hozzáadod a többletpontokat.

A tanulmányi pont az adott tantárgyak utolsó két év végi eredményeiből, és az érettségiben szereplő öt tantárgy százalékos értékeiből áll össze. Az érettségi pont pedig a szak által előírt érettségi vizsgatárgyak százalékos eredményeiből. Összesen 100 többletpontot gyűjthetsz, amiket emelt szintű érettségiért, nyelvvizsgáért, OKJ-s végzettségért, sporteredményért, tanulmányi versenyért és esélyegyenlőség jogcímén kaphatsz.

Határidők

A felvételi során a legfontosabb, hogy tartsd a határidőket. Íme egy összefoglaló arról, hogy mi vár rád azelkövetkező hónapokban:

EseményDátum
Felsőoktatási felvételi jelentkezési határidő2019. február 15.
Hitelesítés határideje2019. február 20.
E-felvételi ügyintézési időszaka2019. április 19-től
Általános tájékoztatás a jelentkezésről2019. június 10.
Hiánypótlási felszólítás2019. június 26-ig
Egyszeri sorrendmódosítás és a felvételi kérelem benyújtása után megszerzett dokumentumok feltöltésének határideje2019. július 10.
Ponthatárok kihirdetése2019. július 24.
Besorolási döntésről szóló határozat közzététele az E-felvételiben2019. augusztus 5-ig
Felvételi határozat közlése2019. augusztus 8-ig
Jogorvoslati kérelem benyújtásának határidejeKözléstől számított 15 nap


Sok sikert kívánunk a felvételidhez!